Наслідки Чорно́бильської катастро́фи

26 квітня відбулися заходи щодо вшанування пам’яти ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. З молодого покоління мало хто усвідомлює, що там відбулося і до яких наслідків призвело. У вікіпедії є суха інформація, але, якщо читати її уважно, вона багато про що розповість.

Чорно́бильська катастро́фа — техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом в ніч на 26 квітня 1986 року і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.

Японія більше півстоліття боролася з наслідками радіоактивного забруднення територій та впливом його на здоров’я нації, хоча Японія морська держава.

Однією із перших дій при радіоактивному забрудненні визнана йодна профілактика. ЧОМУ? А тому що вплив радіації призводить до проблеми йододефіциту.

Її не видно і не чути, але це не значить що її немає. Коли вона проявляє себе – буває занадто пізно. Дешевше попередити хворобу ніж її вилікувати.

Справжню ціну йоду люди вперше зрозуміли під час Чорнобильської катастрофи.

У невеликій кількості ця речовина містіться майже у всіх природних тілах планети: воді, ґрунті, мінералах, рослинах, тваринах. Переоцінити значення йоду неможливо. Важко навіть уявити, яку форму  б мало життя хребетних, якби у природі був відсутній цей елемент. Роль йоду в розвитку і збереженні життя на нашій планеті не може на себе перебрати жоден з елементів.

Вже доведено що йод нейтралізує дію радіації, має антимікробні, антивірусні і протигрибкові властивості. Зокрема він має такі універсальні властивості: швидко проникає до клітини, виводить із крові антитіла, які знищують червоні клітини крові, а також  виводить токсини із організму. Функція йоду (його гормонів) полягає в збільшенні кисню в процесі окислювальних процесів, у нормалізації захисних реакцій не тільки від інфікування, але й практично від усіх стресів.

Йод в організм людини повинен надходити постійно і в необхідній кількості протягом усього життя. Це було передбачено природою і тільки для цього хімічного елементу був створений спеціальний орган – щитовидна залоза – одна із найважливіших складових ендокринної системи людини. Вона продукує гормони – тироксин і трийодтиронин. Під дією цих гормонів в організмі людини відбуваються:

- окислювальні процеси в усіх тканинах тіла;

- підтримання температурного режиму організму;

- відновлення пошкоджених тканин;

- нормалізація росту клітин;

- стабілізація ритму биття серця;

- від них залежить активність мозку;

- регулювання обміну речовин;

- поповнення енергетичного ресурсу, витраченого протягом дня.

Чи приходило вам на думку, чому при достатній кількості кальцію в широкому спектрі продуктів харчування, організм відчуває його нестачу? А все тому , що для засвоєння кальцію організмом щитовидна залоза продукує спеціальний гормон – кальцитонин, а надмірне вживання кальцію при йодній недостачі приводить до відкладення кальцію на стінках судин та їх закупорюванню.

Гормони щитовидної залози також заспокійливо діють на нервову систему людини. При стресових ситуаціях в організмі виникає потреба в йоді, необхідному для зменшення нервового напруження і створення оптимістичного настрою.

Щитовидна залоза захищає організм від вірусів та мікробів. Справа в тому, що через цю залозу буквально прокачується велика кількість крові – більше, ніж через інші внутрішні органи: в хвилину біля 300 мл крові. Таким чином, практично вся кров, що циркулює в нашому тілі, проходить через щитовидну залозу за 17 хвилин і за цей період йод убиває всіх нестійких мікробів, а більш стійких ослаблює, поки вони остаточно не загинуть.

Гормональні порушення, які пов’язані з дефіцитом йоду, часто не мають вираженого зовнішнього характеру, і тому отримали назву «прихований голод».

Дуже часто люди навіть не підозрюють про наявність у них йододефіциту і просто не здогадуються, від чого вони такі роздратовані, або навпаки пониклі. Швидко втомлюються, потребують довготривалого відновлення сил, мають порушення сну. Часто хворіють інфекційними хворобами, мають порушення статевих функцій, витрачають багато сил, часу і коштів на лікування. Виявлено, що у хворих на рак вміст йоду в організмі майже відсутній.

Звичайно на фоні статистики епідемічного росту числа захворювань в Україні, таких як туберкульоз, від якого в Україні помирає кожну годину одна людина ( 80% дієздатного віку); таких як СПІД (лідера в Європі взагалі), ми не помічаємо загрози йододефіциту та великого переліку хвороб, з ним пов’язаних.

Нині практично все населення України відчуває нестачу йоду в організмі. Більша частина території нашої країни має недостатньо йоду в грунті, воді, продуктах харчування. За даними ЮНІСЕФ, діти які народжуються в таких регіонах, мають у середньому на 10% нижчий коефіцієнт інтелектуальних здібностей в порівнянні з тими, що народились в безпечних регіонах.

120 країн визнали, що нестача йоду – це серйозна проблема на шляху досягнення здорового суспільства, вона затримує соціальний та економічний розвиток країн. Гостро стоїть проблема йододефіцитних захворювань у радіаційних зонах. За розрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я пік захворювань зобу наступив через 15-18 років після аварії на ЧАЕС. Цю проблему світове суспільство вважає глобальною.

В Україні в середньому жителі вживають за добу 35-40 мкг йоду, в той час як добова норма становить 100-200 мкг (біля 3 мкг на 1 кг маси тіла), а для вагітних жінок і годувальниць 250 мкг.

Людей, що мають захворювання щитовидної залози, вже більше 15 млн., а нижче ми друкуємо неповний список хвороб і порушень, які викликані нестачею йоду в організмі:

- зоб, порушення функції щитовидної залози;

- порушення функції залоз внутрішньої секреції, а також водно-сольового обміну, обміну білків, ліпідів, вуглеводів, метаболічних процесів в організмі;

- аритмія, атеросклероз, негативний вплив на діяльність серцево-судинної системи та печінки;

- порушення нервової системи людини, мозку, статевих та молочних залоз;

- анемія, слабкість у суглобах, м’язовий біль, радикуліт;

- зміни зовнішнього вигляду: властивостей шкіри, волосся, нігтів у результаті незасвоєння кальцію;

- порушення репродуктивної функції, безпліддя, викидні, передчасні роди, токсикози під час вагітності, нестача молока у годувальниць;

- висока смертність у грудних дітей, кретинізм, глухонімота, відставання в психічному та розумовому розвитку дітей.

Навіть якщо вас «обійшли» важкі хвороби, то наслідки йододефіциту ви відчуєте в зниженні імунітету, особливо в зимово-весняний період, а також у зниженні працездатності, швидкої втомлюваності, порушення сну.

З вищесказаного зрозуміло, що йод організму потрібен майже як повітря і вода. Секрет успішної роботи щитовидної залози в тому, що йод повинен надходити в невеликих дозах і протягом усього життя людини. При сучасному рівні фармацевтики, вирішити цю проблему начебто і просто – пішов до аптеки, купив препарат і живеш спокійно. Але не все так просто, міжнародна практика проведення профілактичних заходів свідчить, що вживання постійно профілактичної дози йоду (у вигляді йодидів і йодатів калію) не відповідає потребі організму, а є однією з причин побічного негативного ефекту йодних препаратів – викликаного йодом гіпертиреозу. Вчені в різних країнах працюють над цією проблемою.

В Україні також проводиться робота над виготовленням необхідного препарату. Понад 15 років свого життя український вчений, академік Василь Миколайович Мельниченко провів у пошуках рішення проблеми дефіциту йоду. В безкінечних експериментах і дослідах, розчаруваннях і пошуках нового рішення була досягнута поставлена мета: розроблений метод отримання стійких і активних концентрованих водних розчинів йоду. Називається препарат «Йодид-концентрат», особливість його полягає в тому, що він розчинений у воді, легко надходить через мембрану клітини і також легко виводиться, не накопичується в організмі.

Проблема дефіциту йоду та проведення профілактичних робіт турбує багато установ та організацій, просвітницькою роботою на цю тему займаються методисти Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області, мабуть тому що ЧАЕС у них під боком.  В Донецькій області цим питання на займається майже ніхто, а тим паче в нашому Добропіллі. Чому? Може тому, що Чорнобиль від нас далеко, але по захворюваності на рак Донецька область на одному з перших місць в Україні і раку щитовидної залози в тому числі, це наслідки екології нашого регіону.

Ми багато знаємо про зарубіжні досягнення і мало цікавимося вітчизняними. А от зарубіжні країни швидко знаходять новинки і так само швидко запускають у виробництво, якщо в цьому є  велика користь: виявляється, що винахід Мельниченка В.М. випускають в декількох зарубіжних країнах і застосовують у державних програмах профілактики йододефіциту, в виробництві косметики, тваринництві і сільському господарстві.

Ми бажаємо вам здоров’я, турбуйтесь про своє майбутнє та своїх дітей. 

logo

ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ

КОНТАКТИ

  • м. Добропілля, вул. Першотравнева, 83
  • Поштовий індекс: 85004
  • E-mail: mrd@mrd.gov.ua
  • Тел. (06277) 2-78-60
  • Факс (06277) 2-78-71
  • Пн-Чт. 08.00-17.00, Пт. 08.00-16.00
  • Перерва: 12.00-13.00

СОЦМЕРЕЖІ


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Добропільська міська військова адміністрація. Всі права захищені. Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Добропільській міській військовій адміністрації та охороняються законом України "Про авторське право і суміжні права". При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.