Як сортувати і куди здавати сміття в нашому місті

Навіщо взагалі сортувати сміття?

Відповідь дуже проста – аби сміття стало менше. Сортоване сміття можна переробити – воно автоматично перестає бути сміттям, а натомість стає корисною сировиною. Якщо ви все скидаєте в одну купу, багато сировини втрачає свою цінність і розкладається на численних стихійних звалищах і полігонах ТПВ, забруднюючи грунт, воду і повітря.

У європейських країнах переробці підлягає 50-60% сміття. В Україні ж друге життя отримує лише 4% відходів. Тож не дивно, що ми входимо в число країн із найбільшими обсягами утворення та накопичення відходів – 14 млн. тон побутового сміття щорічно. Уявіть, побутове сміття зараз займає 5% території нашої країни, а це дорівнює площі цілої області! Не мало, правда ж?

Ситуація вимагає вирішення. Не чекаючи зрушень у цьому питанні від держави, громадяни самі можуть стати рушійною силою змін. Звичка українців скидати все сміття в один контейнер має відійти у минуле.

З чого почати?

Головне, що потрібно – це розуміння необхідності сортування. А далі – трішки самонавчання, плюс – організація процесу у себе вдома/на роботі.

Спочатку варто розділити все сміття, яке ви продукуєте в себе вдома/на роботі на 2 види: органічні та неорганічні відходи. Органічні відходи, якщо ви живете у приватному будинку можуть стати матеріалом для компосту, у багатоквартирному викинути в загальний контейнер – і його вивезуть на полігон ТПВ, де воно все ж таки розкладеться. Інше неорганічне сміття збирати окремо: папір, скло, пластик, метал. Окремо збирати і здавати використані батарейки, акумулятори та люмінесцентні лампи.

Наразі в Україні переробляється 6 видів пластику:

  • ПЕТ пляшка (прозора, без кольору);
    • кришки, пляшки від шампуню;
    • поліетиленові пакети;
    • дитячі іграшки;
    • одноразовій посуд;
    • стретч-плівка

Наперед варто дізнатися, куди саме можна здавати відсортоване сміття. Бо якщо із пластиковими пляшками проблем не мало б виникати, то з мішками поламаних іграшок буде складніше. Без цього знання матимете шанс потрапити у ситуацію, коли рік збиратимете щось, а потім виявиться, що у вашому місті пункту прийому чи контейнера саме для цих відходів взагалі немає.

Основні принципи сортування. Що до чого складати?

Загальне правило просте – усе має бути чистим і сухим.

Також усе має бути максимально компактним. Аби не здавати повітря, пластикові пляшки й коробки треба максимально стиснути. Це стосується і всіх картонних коробок – їх теж потрібно стискати.

Щодо організації процесу, то тут все не так складно, як здається. Якщо сортувати сміття вдома, то у квартирі маєте знайти місце для кількох умовних контейнерів (це можуть бути прості картонні коробки): один – для пластику, металу та скла, другий – для паперу, третій – для поліетиленових пакетів (славнозвісний «пакет з пакетами»). Плюс залишається звичайне сміттєве відро для решти відходів, які не підлягають сортуванню та органічних відходів. І не забувайте окремо складати батарейки (їх, до речі, здавати найлегше – можна просто залишати у спеціальних скриньках у багатьох супермаркетах).

У паперовий контейнер можна складати газети, журнали і навіть картонні ящики. А от паперові серветки, кухонні рушники, наклейки, коробки від соку, молока чи йогурту не є вторинною сировиною як папір. Стікери від цукру та паперові стаканчики теж не є папером, бо мають всередині хоч і тонку, але плівку, тому вони непереробні і кидати у контейнер з папером їх неможна.

Куди здавати відсортоване сміття?

У нашому місті працюють пункти прийому вторсировини. Зокрема, в пункти прийому вторсировини можна здати:

  • батарейки та акумулятори ;
    • металобрухт;
    • макулатуру;
    • пластикові кришечки;
    • пластик (ПЕТ пляшки, по іншим видам пластика требу уточнювати окремо в кожному пункті прийому);
    • скляні пляшки.

Окрім того, члени ОСББ або активні мешканці багатоквартирних або приватних будинків можуть обєднати зусилля та заключити договір з приватними підприємцями, які займаються вивезенням сміття і продажем сміттєспалювальним та сміттєпереробним підприємствам. Зазвичай підприємці централізовано вивозять сміття, а ОСББ або спільнота мешканців отримують за відсортоване сміття гроші.

Чи можна заробити якісь гроші на сортуванні сміття?

Насправді, великих грошей на цьому не заробиш. Але якщо організувати роздільний збір в ОСББ, в школі чи на роботі, то можна поступово акумулювати кошти і витрачати на невеликі побутові потреби.

logo

DOBROPOLSKAYA CITY COUNCIL

OFFICIAL WEBSITE

CONTACTS

  • Dobropole,Pershotravneva St., 83
  • ZIP CODE: 85004
  • E-mail: dgikdobropol@ukrpost.ua
  • Phone. (06277)2-78-60
  • Fax (06277)2-78-71
  • Mn-Tu. 08.00-17.00, Fr. 08.00-16.00
  • Break: 12.00-13.00

SOCIAL NETWORKS


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Dobropolskaya City Council. All rights reserved. All rights to articles, illustrations and other materials are Dobropolskaya City Council and protected by the law of Ukraine "On Copyright and Related Rights". With reference to the site.