ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ ПОВІДОМЛЯЄ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПРОЛОНГАЦІЇ ДОГОВОРІВ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

19.11.2022 року набрав чинності Закон № 2698-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель».

Одним із нововведень є те, що з цього моменту припиняє діяти норма Перехідних положень Земельного кодексу України щодо автоматичної пролонгації всіх договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, які закінчилися в період воєнного стану.

Отже, автоматично пролонгованими на один рік (з дати закінчення строку дії договору) залишаються договори оренди земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності, які закінчилися в період дії воєнного стану (тобто з 24 лютого 2022 року) та до 18 листопада 2022 року (включно).

На всі договори оренди, у яких строк оренди закінчується з 19 листопада 2022 року, більше не поширюється норма про їх автопролонгацію на один рік, отже їх припинення відбувається в загальному порядку.

Не забувайте про те, що в орендаря є переважне право на укладення договору на новий строк у випадку, якщо він не пізніше ніж за місяць (якщо інший строк не встановлено самим договором) направить лист-повідомлення про бажання поновити договорів та проект додаткової угоди/договору оренди. Відповідно до останньої практики Верховного Суду, якщо орендар не направив відповідні пропозиції, то вважається що він від свого права відмовився. Ця норма стосується земель будь-якого призначення державної та комунальної форми власності.

Отже, якщо Ви ще не пропустили строк, і Ваш договір оренди земельної ділянки закінчується в найближчі місяці, то або поновіть договір в порядку, передбаченому Вашим договором, або скористайтеся переважним правом на укладення договору на новий строк.

logo

DOBROPOLSKAYA CITY COUNCIL

OFFICIAL WEBSITE

CONTACTS

  • Dobropole,Pershotravneva St., 83
  • ZIP CODE: 85004
  • E-mail: dgikdobropol@ukrpost.ua
  • Phone. (06277)2-78-60
  • Fax (06277)2-78-71
  • Mn-Tu. 08.00-17.00, Fr. 08.00-16.00
  • Break: 12.00-13.00

SOCIAL NETWORKS


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Dobropolskaya City Council. All rights reserved. All rights to articles, illustrations and other materials are Dobropolskaya City Council and protected by the law of Ukraine "On Copyright and Related Rights". With reference to the site.