СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ/ОПЕРАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ ТА ПОСТРАЖДАЛИХ УЧАНСИКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ.

Українське законодавство містить чимало актів, якими в різній мірі передбачено пільги для учасників бойових дій. Центральне місце серед нормативних актів у цій сфері займає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім того вказане питання регулюється Законами України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими нормативними актами.

Безпосередньо перелік пільг, що передбачені для учасників бойових дій, передбачений у ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

         Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

          Держава гарантує учасникам бойових дій та особам з інвалідністю в наслідок війни  з числа учасників АТО/ООС право на безоплатне санаторно-курортне лікування, яке закріплено у ст. 4 закону «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»; ст. 12-16 закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Згідно постанови КМУ від 31 березня 2015 року № 200 «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності, учасників анти терористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях санаторно-курортним лікуванням» для одержання путівки особа повинна перебувати на обліку в органах  соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.
          Щоб стати на облік необхідно подати заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію посвідчення УБД або особи з інвалідністю в наслідок війни, копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань в районах проведення АТО. Учасники АТО/ООС мають право обирати заклад санаторно-курортного лікування самостійно.

       Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1057 затверджено «Порядок проведення психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників анти терористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

           Метою психологічної реабілітації є: збереження або відновлення фізичного та психологічного здоров’я, зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій, запобігання інвалідності, профілактика агресивної та саморуйнівної поведінки, відновлення порушених (втрачених) психічних функцій до оптимального рівня їх вираженості. Реабілітація передбачає надання таких послуг: психологічна діагностика, психологічна просвіта та інформування, консультування, психологічна підтримка та супроводження, психотерапія, групова робота.
Послуги з психологічної реабілітації надаються окремо або в комплексі з іншими оздоровчими, фізкультурно-спортивними, санаторно-курортними, медико-психологічними та соціальними послугами.

         Для проходження психологічної реабілітації учасник антитерористичної операції або його законний представник звертається до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування), а для діючих військовослужбовців - за місцем перебування (розташування військової частини (підрозділу).

         Учасник антитерористичної операції обирає заклад, де бажає отримувати послуги з психологічної реабілітації та дату їх проведення.

         До заяви на психологічну реабілітацію учасник антитерористичної операції додає копії та пред’являє оригінали таких документів: посвідчення учасника бойових дій, або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни та документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення.
Строки надання послуг із психологічної реабілітації визначаються індивідуально для кожного отримувача послуг з урахуванням його потреб, узгоджуються з отримувачем послуг або його законним представником після комплексного визначення індивідуальних потреб і зазначаються в індивідуальному плані.

Постановою КМУ від 21 червня 2017 № 432  затверджено «Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях» визначено права та можливості учасників бойових щодо професійної адаптації.

       Професійну адаптацію учасників АТО за робітничими професіями здійснюватимуть шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань та організовуватимуть за рахунок коштів держбюджету.

         Для отримання послуг з професійної  реабілітації учасник АТО повинен письмово звернутись до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою та документами:

-копія індивідуальної програми реабілітації (для інвалідів війни);

-копія посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни, або учасника війни, що засвідчена підписом учасника АТО;

-копія документа, що підтверджує безпосередню участь в АТО

         Термін професійного навчання учасників АТО визначають робочі навчальні плани та робочі навчальні програми — не більше 12 місяців у разі організації навчання за робітничими професіями. Строк підвищення кваліфікації — навчання на курсах цільового призначення установлено з урахуванням мети і складності навчання і становить не більше 500 годин.

         За більш детальною інформацією звертатися до управління соціального захисту населення Добропільської міської ради за адресою: м. Добропілля, пр-т Шевченка, 15 тел. (06277) 2-80-59.

logo

DOBROPOLSKAYA CITY COUNCIL

OFFICIAL WEBSITE

CONTACTS

  • Dobropole,Pershotravneva St., 83
  • ZIP CODE: 85004
  • E-mail: dgikdobropol@ukrpost.ua
  • Phone. (06277)2-78-60
  • Fax (06277)2-78-71
  • Mn-Tu. 08.00-17.00, Fr. 08.00-16.00
  • Break: 12.00-13.00

SOCIAL NETWORKS


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Dobropolskaya City Council. All rights reserved. All rights to articles, illustrations and other materials are Dobropolskaya City Council and protected by the law of Ukraine "On Copyright and Related Rights". With reference to the site.