Профілактика отруєнь грибами

Після рясних дощів як правило через декілька днів з’являються гриби. В Добропільському районі ростуть наступні їстівні гриби: маслюки, рижики, білий груздь, рядовка, опеньок літній та осінній, печериці, гриб синяк (синьо ніжка), мокруха та сироїжка.

 Яка ж небезпека підстерігає нас при вживанні грибів в їжу?

В Україні зустрічається біля восьмидесяти видів потенційно небезпечних для здоров’я людей грибів, з яких 10-15 становлять загрозу для життя. Показник летальності серед людей, які отруїлися грибами в України становить 3,5-8,5 %. Також треба враховувати що 10% населення страдають на ідіосинкразію (непереносимістю будь яких грибів).

Плодоношення отруйних грибів починається ранньою весною (строчок) і закінчується пізньою осінню (бліда поганка, мухомор, павутинник та ін.) Практично всі види отруйних грибів, які ростуть на Україні - пластинчасті (крім сатанинського, який схож на білий гриб та росте в Закарпатті). 

Які ж групи отруєнь грибами по впливу на  організм  людини  розрізняють?

  • Гастроентеротропна група – складають гриби з локальною збуджуючою дією, які визивають легкі шлунково-кишкові розлади. До них відносяться деякі види шампіньйонів (шампіньйон жовтіючий, шампіньйон темночешуйчатий), ентолома отруйна, рядовка отруйна, опеньок несправжній. Містять нестійкі токсичні сполуки (молочний сік латекс). Латентний період не перевищує 2-3 годин. Раптовий початок захворювання супроводжується синдромом ураження шлунково-кишкового тракту: різкий біль в епігастральной області, нудотою, блювотою, проносом.
  • Нейротропна група – гриби з вираженою дією на нервові центри – це представники роду Аманіта (мухомор червоний, пантерний, яскраво жовтий) і роду Іноцибе (іноцибе Патуйара, іноцибе смугастий). Токсичним початком нейротропних грибів є алкалоїди мускарин, мускарідін, мусцимол, а також біля 10 видів біогенних амінів та  іботенова  кислота.

Клінічна   картина  цієї групи отруєнь   характеризується     наступним :

  • синдром ураження шлунково-кишкового тракту у вигляді гострого гастероінтеріту через 2-4 години після вживання грибів (спастичний біль по всьому животу, нудота, блювота, пронос);
  • синдром ураження вегетативної нервової системи (рясне потовиділення, гіперсалівація , сльозотеча, розширення зіниць з порушенням зору;
  • синдром ураження ЦНС ( сплутаність свідомості, збудження з маячнею та галюцинації, ейфорія);
  • синдром порушення кровообігу(гіпотонія, порушення серцевого ритму);
  • атропіновий синдром (відчуття «повзання мурашок» в кінцівках, тахікардія);
  • Гепатонефротропна група – характеризується різко вираженою плазмолітичною  дією. До цієї групи відносяться самі небезпечні смертельно отруйні гриби( бліда поганка,зелена та жовта, мухомор білий), а  також павутинник  оранжево-червоний, та строчок звичайний.

Латентний період продовжується від 3-48 годин, а при отруєні павутинником можливо 10-12 діб.

Токсична речовина блідої поганки складається з двох груп токсинів – фалотоксини та аманітотоксини. Отруйність строчком складає гірометрин та гельвелова   кислота (які при відварюванні  грибів  переходять у відвар). У павутинника -  орелланін та гржималин. При відварюванні блідої поганки та  павутинника токсичні речовини у відвар не переходять та не руйнуються.

Провідними клінічними синдромами  даної групи отруєнь є :

  • Синдром враження шлунково – кишкового тракту (у вигляді гострого гастроентериту з різкими  приступообразними  болями в животі, нестримним блюванням,  частий  рідкий пронос;
  • Синдром зневоднення супроводжується згущенням крові і спрагою;
  • Астенічний синдром (слабкість, млявість, зниження розумової та фізичної здатності);

Синдром враження ЦНС (схвильованість, рухове занепокоєння, порушення свідомості, маячня);

  • Синдром ураження печінки та нирок (у вигляді токсичного гепатиту та нефриту);

           -       Синдром порушення кровообігу (у вигляді прогресуючої гострої серцево-судинної недостатності).

Гепатотропна   група викликається грибом - парасолькою цегляно-червоним,   коричнево-вишневим та ін.

Латентний період складає 2-4 години.

Провідними  клінічними  синдромами  даної групи отруєнь  є :

  • Синдром враження шлунково – кишкового тракту (різкі болі у верхній частині живота, нудота, блювота, пронос);
  • Синдром ураження печінки у вигляді гострого гепатиту.
  • Гриби які містять копрін – метаболіт копріну здатний пригнічувати фермент алкогольдегідрогеназу, тому до одного тижня після вживання грибів вживання алкоголю провокує симптоми отруєння: почервоніння шкіри, посилення потовиділення, слабкість, млявість, запаморочення, задишка, тахікардія. Симптоми зазвичай бувають слабкими і швидко зникають. Даними  видами грибів («ковпачок», «клітоцибе») раніше лікували алкоголізм.
  • Отруєння їстівними грибами забрудненими ксенобіотиками (чужерідними хімічними речовинами) .

Інтенсивний розвиток транспорту, атомної енергетики , промисловості, хімізації сільського господарства обумовлює надходження в зовнішнє  середовище різних ксенобіотиків  (або токсикантів антропогенного походження). Особливу небезпеку представляє тенденція  їстівних грибів до накопичення важких металів. В грибах ртуті може бути в 500 разів більше ніж в грунті  під ними. В зв’язку з цим ксенобіотики легко мігрують до організму гриба і сприяють виникненню незворотних перебудов в біохімічному апараті грибів та сприяють виникненню якісно нових власних токсичних сполук. При вживанню в їжу таких грибів виникають отруєння. Так в м. Добропілля за останні 50 років до 90 % отруєнь грибами  були наслідком вживання в їжу грибів з наявністю ксенобіотиків.

 Токсичні  речовини , які утворилися в результаті взаємодії  ксенобіотиків  з білками грибів, надають вибіркове ураження периферичної нервової системи,  клінічно проявляються у вигляді гострої вегетативної поліневропатії.

 Ця форма отруєнь характеризується  тривалим латентним періодом (2-5 діб).       Симптоми отруєння проявляються значної хворобливістю  по типу гіпералгезії (болючістю кінцівок пальців рук та ніг, больові симптоми посилюються при доторканнях) впродовж 7-8 діб, болючістю суглобів.

Як правило хворі вживали гриби, які збирали поблизу шосе, біля сміттєзвалищ, в лісосмугах, автозаправних станцій, териконів, промислових підприємств.

 Хибні уявлення про способи розпізнавання отруйних грибів. 

  • Срібну ложку опустити у відвар – то вона почорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби. Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло амінокислот, які мають у своєму складі сірку. В результаті утворюється сірчисте срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є як в їстівних так і в отруйних грибах.
  • Цибуля або часник при сумісній варкі з грибами буріє, то серед грибів є отруйні.

Побуріння цибулі та часника  можуть викликати як отруйні так і їстівні гриби в залежності від присутності в них фермента тіразінази.

  • Отруйні гриби повинні викликати скисання молока. Скисання молока здійснюється під впливом фермента пепсина  і органічних кислот, які можуть міститися як в їстівних так і в отруйних грибах.
  • Кип’ятіння знешкодить отруйний гриб. Отрута блідої поганки, павутинника, окремі отрути мухоморів , а також ксенобіотики, які знаходяться в грибах не розкладаються при кип’ятінні і не переходять у відвар.                
logo

DOBROPOLSKAYA CITY COUNCIL

OFFICIAL WEBSITE

CONTACTS

  • Dobropole,Pershotravneva St., 83
  • ZIP CODE: 85004
  • E-mail: dgikdobropol@ukrpost.ua
  • Phone. (06277)2-78-60
  • Fax (06277)2-78-71
  • Mn-Tu. 08.00-17.00, Fr. 08.00-16.00
  • Break: 12.00-13.00

SOCIAL NETWORKS


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Dobropolskaya City Council. All rights reserved. All rights to articles, illustrations and other materials are Dobropolskaya City Council and protected by the law of Ukraine "On Copyright and Related Rights". With reference to the site.