Аскаридоз - найпоширеніший паразитоз

Аскаридо́з — поширена хвороба з групи  гельмінтозів, яку  спричинює паразитування в організмі людини аскариди людської (Ascaris lumbricoides).

Аскаридоз  поширений у всіх кліматичних зонах земної кулі, за винятком районів вічної мерзлотивисокогір'я і пустель. Хворіє на цю інвазію в світі 1,22 мільярда людей, більше 600 тисяч помирає, переважно дітей. Ця інвазія є найпоширенішим геогельмінтозом серед населення України.

22% уражені аскаридозом дорослі і 88% - уражені діти. Серед жителів сільської місцевості виявлено 57 випадків , в тому числі 50  випадків у дітей до 18 років. Найбільш уражена вікова категорія 1-4р.

З початку року на території Добропільської ОТГ зареєстровано 5 випадків аскаридозу.

Ураження аскаридозом відбувається впродовж року, але найбільша  кількість випадків реєструється після літньої пори.  Захворюваність даним гельмінтозом зростає тоді, коли людина контактує з грунтом при проведенні сільськогосподарських робіт, відпочинку. Дорослі і діти заражаються при вживанні  немитих ягід (полуниці, суниці ), овочів (моркви, редиски, цибулі, огірків, помідорів і т.д.), зелені (салат, кріп) вирощених на забрудненому грунті, в пісочницях через руки і іграшки. В грунті яйця аскарид зберігають свою життєздатність кілька років. Інвазійні яйця, які містять зрілу личинку, з грунту попадають на руки, овочі, ягоди з якими заносяться в рот. В кишківнику з яєць виходять личинки, які мігрують в крові. 

Через кілька днів після ураження аскаридозом у хворого в початковій стадії спостерігається загальна  слабість, втомлюваність, іноді підвищення температури вище 37 0, збільшення печінки і селезінки, висипка у вигляді кропивниці на ногах і руках. Рідше при інтенсивних зараженнях проявляється легеневий синдром (кашель з виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, а іноді  напади астматичного кашлю).

Дорослі аскариди живуть у тонкому кишківнику  людини. Досягнувши статевої зрілості, самка аскариди відкладає щодоби 200-240 тисяч яєць.

Тривалість життя аскарид близько 12 місяців, з них 8-10 місяців самки відкладають яйця. Значно більше проявів захворювання спостерігається в другій стадії аскаридозу. В цей період, коли в кишківнику є аскариди у хворих виникає нудота, слинотечія вранці натще, біль в животі, часто переймоподібний, понижений або інколи підвищений апетит, проноси чи закрепи, у дітей нерідко виникає блювота і підвищення температури до 38-400, головні болі, запаморочення, подразливість. В багатьох випадках у дітей спостерігаються скарги з боку нервової системи : головні болі, нічні страхи, неспокійний сон, плач, часте пробудження,  а також свербіж і почервоніння шкіри навколо ануса. Ознаки ослаблення імунітету : часті і тривалі захворювання, стоматити, гнійні захворювання шкіри і слизових оболонок. Слід зауважити, що захворювання може перебігати з слабо вираженими скаргами або безсимптомно.

 Діагноз аскаридозу встановлюється при виявленні яєць аскарид в випорожненнях. Якщо перший аналіз є від’ємний (негативний) необхідно повторити дослідження до 3х разів, так як в деякі дні самки не відкладають яєць, або причиною може бути  неправильно зібраний паразитологічний матеріал.  Бувають випадки коли аскарида виходить самовільно з ануса або при блювоті, а лабораторний аналіз від'ємний (негативний). Це пояснюється знаходженням в кишківнику людини тільки самців аскарид або незрілих паразитів і відсутності самок.  В даному випадку  при  наявності симптомів паразитозу необхідно пролікувати  хворого.

Аскаридоз контактним шляхом не передається. Людина від людини не заражається.

 У багатьох населених пунктах застосовують, як добриво -  незнешкоджені фекалії (які необхідно витримувати до 2 років в вигрібних ямах, за цей період гинуть яйця аскарид). Поки яйця глистів знаходяться у вигребі вбиральні, вони не розвиваються. Потрапляючи у грунт разом з нечистотами, яйця швидко дозрівають і протягом тривалого часу зберігають життєздатність. Вирощені на городі полуниця, редиска, цибуля, морква та інші овочі і ягоди стають небезпечними для здоров’я  людини.

 Щоб попередити зараження аскаридозом необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

 1. Мити руки перед кожним споживанням їжі, після кожного відвідування вбиральні. Якщо це власна садиба то вбиральню постійно утримувати в чистоті .

2. Щоб не забруднювати грунт городів, садів яйцями глистів, фекалії перед використанням для угноювання слід обов’язково знешкодити від яєць гельмінтів та  дотримуватись терміну перебування  в вигрібній ямі.

 3. Овочі, ягоди та фрукти перед вживанням у їжу в сирому вигляді слід покласти у друшляк і занурити на 1-2 сек. у каструлю з окропом, а потім облити холодною водою. Особливо ретельно слід мити полуниці – кожну ягідку під протічною водою. Відмовтесь від звички коштувати ягоди на базарі.

Дотримання елементарних правил – хоч і не універсальна, але вже ж перепона непроханим гостям.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

logo

DOBROPOLSKAYA CITY COUNCIL

OFFICIAL WEBSITE

CONTACTS

  • Dobropole,Pershotravneva St., 83
  • ZIP CODE: 85004
  • E-mail: dgikdobropol@ukrpost.ua
  • Phone. (06277)2-78-60
  • Fax (06277)2-78-71
  • Mn-Tu. 08.00-17.00, Fr. 08.00-16.00
  • Break: 12.00-13.00

SOCIAL NETWORKS


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Dobropolskaya City Council. All rights reserved. All rights to articles, illustrations and other materials are Dobropolskaya City Council and protected by the law of Ukraine "On Copyright and Related Rights". With reference to the site.