Перезавантаження початкової освіти розпочалося

Сучасний стан освітньої галузі в державі характеризується пошуком шляхів актуального реагування на зміни в суспільному просторі.

З вересня 2018 року всі першокласники країни навчатимуться за новим стандартом, який розроблений на основі концепції «Нова українська школа»та є частиною реформи середньої освіти. Перш ніж нові підходи будуть впроваджені в масштабах країни, їх відпрацюють у 100 ретельно відібраних школах, до складу яких увійшов Добропільський НВК №4.

У 2017-2018 навчальному році в цьому навчальному закладі пройде апробування проекту нового Державного стандарту початкової освіти. Цей стандарт несе за собою дуже багато змін, адже це є активно-пізнавальне дослідницьке навчання. Це діти, які не сидять за партою 4 уроки, а рухаються, працюють у групах.

Кожен учитель пілотного класу прошов ґрунтовну підготовку за участі досвідчених освітян-інноваторів із доведеними результатами навчання. За ними закріплений педагог-наставник, який буде надавати проектним командам методологічну та інформаційну підтримку. Саме вони стануть «агентами змін», саме їх напрацювання будуть покладені в основу роботи   педагогів, які візьмуть першокласників у 2018-2019 навчальному році.

Ми впевнені, що кожна дитина неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями. Місія нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. Об’єднання зусиль учителів і батьків сприяє особистісному зростанню дитини і полегшує засвоєння матеріалу.

 Нова українська школа буде працювати на засадах особистісно-орієнтованої моделі освіти. У рамках цієї моделі школа максимально враховує права дитини, її здібності, потреби та інтереси, на практиці реалізуючи принцип дитиноцентризму. Будуть широко застосовуватися методи викладання, засновані на співпраці (ігри, проекти – соціальні, дослідницькі, експерименти, групові завдання тощо). Учні залучатимуться до спільної діяльності, що сприятиме їхній соціалізації та успішному перейманню суспільного досвіду. Буде змінено підходи до оцінювання результатів навчання. Оцінки слугуватимуть для аналізу індивідуального прогресу і плануванню індивідуального темпу навчання кожної дитини.

Освітнє середовище буде організоване таким чином, щоб кожна дитина почувала себе у класі затишно і безпечно, а кожен клас відображав ту спільноту дітей, яка там навчається. Навчальний простір буде облаштований так, щоби задовольняти індивідуальні потреби кожної дитини та сприяти роботі дітей в малих групах. Спільна робота у шкільному колективі сприятиме розвитку взаємоповаги і відповідальності. Водночас, будуть місця, де дитина зможе побути наодинці. Так само буде виділено місця, де б діти змогли зберігати особисті речі, які вони приносять у школу. Стіни і меблі будуть використовуватися для розміщення робіт учнів. Така увага до дитячої праці й творчості підвищує їхню самооцінку і формує гідність.

Обсяг вивчення окремих освітніх галузей не зменшиться, просто зміниться спосіб подачі. Повсякденне навчання стане цікавим та успішним. Задля підвищення цікавості дітей знання з різних галузей поєднуватимуться в інтегровані теми.

Зміниться також і роль учителя. Крім передачі знань вчитель буде формувати спільноту, сприяти формуванню позитивної самооцінки, розвивати ключові навички для життя. Зокрема, будуть виховуватися цінності свободи і відповідальності. Почуття безпеки. Вміння формувати і відстоювати власну точку зору, слухати інших, ділитися, досягати компромісів. Разом з учителем учні братимуть участь в розробленні та дотриманні правил поведінки у класі. Кожного дня у спеціально відведеному місці будуть проводитися ранкові зустрічі, під час яких діти обмінюватимуться новинами, дізнаватимуться про плани на день.

Хочемо побажати учням та  вчителям успіху у проведенні експериментальної діяльності. Важливо, щоб освітній процес у цілому привів до досягнення загальних очікуваних результатів, визначених проектом Державного стандарту початкової загальної освіти.

Ми вважаємо, що досягти успіху неможливо без тісної взаємодії між учителями, керівниками шкіл і батьками. Запрошуємо батьківську спільноту до участі та співпраці. Адже майбутнє наших дітей залежить від якості нашого партнерства.

logo

DOBROPOLSKAYA CITY COUNCIL

OFFICIAL WEBSITE

CONTACTS

  • Dobropole,Pershotravneva St., 83
  • ZIP CODE: 85004
  • E-mail: dgikdobropol@ukrpost.ua
  • Phone. (06277)2-78-60
  • Fax (06277)2-78-71
  • Mn-Tu. 08.00-17.00, Fr. 08.00-16.00
  • Break: 12.00-13.00

SOCIAL NETWORKS


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Dobropolskaya City Council. All rights reserved. All rights to articles, illustrations and other materials are Dobropolskaya City Council and protected by the law of Ukraine "On Copyright and Related Rights". With reference to the site.