Як сортувати і куди здавати сміття в нашому місті

Навіщо взагалі сортувати сміття?

Відповідь дуже проста – аби сміття стало менше. Сортоване сміття можна переробити – воно автоматично перестає бути сміттям, а натомість стає корисною сировиною. Якщо ви все скидаєте в одну купу, багато сировини втрачає свою цінність і розкладається на численних стихійних звалищах і полігонах ТПВ, забруднюючи грунт, воду і повітря.

У європейських країнах переробці підлягає 50-60% сміття. В Україні ж друге життя отримує лише 4% відходів. Тож не дивно, що ми входимо в число країн із найбільшими обсягами утворення та накопичення відходів – 14 млн. тон побутового сміття щорічно. Уявіть, побутове сміття зараз займає 5% території нашої країни, а це дорівнює площі цілої області! Не мало, правда ж?

Ситуація вимагає вирішення. Не чекаючи зрушень у цьому питанні від держави, громадяни самі можуть стати рушійною силою змін. Звичка українців скидати все сміття в один контейнер має відійти у минуле.

З чого почати?

Головне, що потрібно – це розуміння необхідності сортування. А далі – трішки самонавчання, плюс – організація процесу у себе вдома/на роботі.

Спочатку варто розділити все сміття, яке ви продукуєте в себе вдома/на роботі на 2 види: органічні та неорганічні відходи. Органічні відходи, якщо ви живете у приватному будинку можуть стати матеріалом для компосту, у багатоквартирному викинути в загальний контейнер – і його вивезуть на полігон ТПВ, де воно все ж таки розкладеться. Інше неорганічне сміття збирати окремо: папір, скло, пластик, метал. Окремо збирати і здавати використані батарейки, акумулятори та люмінесцентні лампи.

Наразі в Україні переробляється 6 видів пластику:

  • ПЕТ пляшка (прозора, без кольору);
    • кришки, пляшки від шампуню;
    • поліетиленові пакети;
    • дитячі іграшки;
    • одноразовій посуд;
    • стретч-плівка

Наперед варто дізнатися, куди саме можна здавати відсортоване сміття. Бо якщо із пластиковими пляшками проблем не мало б виникати, то з мішками поламаних іграшок буде складніше. Без цього знання матимете шанс потрапити у ситуацію, коли рік збиратимете щось, а потім виявиться, що у вашому місті пункту прийому чи контейнера саме для цих відходів взагалі немає.

Основні принципи сортування. Що до чого складати?

Загальне правило просте – усе має бути чистим і сухим.

Також усе має бути максимально компактним. Аби не здавати повітря, пластикові пляшки й коробки треба максимально стиснути. Це стосується і всіх картонних коробок – їх теж потрібно стискати.

Щодо організації процесу, то тут все не так складно, як здається. Якщо сортувати сміття вдома, то у квартирі маєте знайти місце для кількох умовних контейнерів (це можуть бути прості картонні коробки): один – для пластику, металу та скла, другий – для паперу, третій – для поліетиленових пакетів (славнозвісний «пакет з пакетами»). Плюс залишається звичайне сміттєве відро для решти відходів, які не підлягають сортуванню та органічних відходів. І не забувайте окремо складати батарейки (їх, до речі, здавати найлегше – можна просто залишати у спеціальних скриньках у багатьох супермаркетах).

У паперовий контейнер можна складати газети, журнали і навіть картонні ящики. А от паперові серветки, кухонні рушники, наклейки, коробки від соку, молока чи йогурту не є вторинною сировиною як папір. Стікери від цукру та паперові стаканчики теж не є папером, бо мають всередині хоч і тонку, але плівку, тому вони непереробні і кидати у контейнер з папером їх неможна.

Куди здавати відсортоване сміття?

У нашому місті працюють пункти прийому вторсировини. Зокрема, в пункти прийому вторсировини можна здати:

  • батарейки та акумулятори ;
    • металобрухт;
    • макулатуру;
    • пластикові кришечки;
    • пластик (ПЕТ пляшки, по іншим видам пластика требу уточнювати окремо в кожному пункті прийому);
    • скляні пляшки.

Окрім того, члени ОСББ або активні мешканці багатоквартирних або приватних будинків можуть обєднати зусилля та заключити договір з приватними підприємцями, які займаються вивезенням сміття і продажем сміттєспалювальним та сміттєпереробним підприємствам. Зазвичай підприємці централізовано вивозять сміття, а ОСББ або спільнота мешканців отримують за відсортоване сміття гроші.

Чи можна заробити якісь гроші на сортуванні сміття?

Насправді, великих грошей на цьому не заробиш. Але якщо організувати роздільний збір в ОСББ, в школі чи на роботі, то можна поступово акумулювати кошти і витрачати на невеликі побутові потреби.

logo

ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ

КОНТАКТИ

  • м. Добропілля, вул. Першотравнева, 83
  • Поштовий індекс: 85004
  • E-mail: mrd@mrd.gov.ua
  • Тел. (06277) 2-78-60
  • Факс (06277) 2-78-71
  • Пн-Чт. 08.00-17.00, Пт. 08.00-16.00
  • Перерва: 12.00-13.00

СОЦМЕРЕЖІ


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Добропільська міська військова адміністрація. Всі права захищені. Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Добропільській міській військовій адміністрації та охороняються законом України "Про авторське право і суміжні права". При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.