ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ ПОВІДОМЛЯЄ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПРОЛОНГАЦІЇ ДОГОВОРІВ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

19.11.2022 року набрав чинності Закон № 2698-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель».

Одним із нововведень є те, що з цього моменту припиняє діяти норма Перехідних положень Земельного кодексу України щодо автоматичної пролонгації всіх договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, які закінчилися в період воєнного стану.

Отже, автоматично пролонгованими на один рік (з дати закінчення строку дії договору) залишаються договори оренди земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності, які закінчилися в період дії воєнного стану (тобто з 24 лютого 2022 року) та до 18 листопада 2022 року (включно).

На всі договори оренди, у яких строк оренди закінчується з 19 листопада 2022 року, більше не поширюється норма про їх автопролонгацію на один рік, отже їх припинення відбувається в загальному порядку.

Не забувайте про те, що в орендаря є переважне право на укладення договору на новий строк у випадку, якщо він не пізніше ніж за місяць (якщо інший строк не встановлено самим договором) направить лист-повідомлення про бажання поновити договорів та проект додаткової угоди/договору оренди. Відповідно до останньої практики Верховного Суду, якщо орендар не направив відповідні пропозиції, то вважається що він від свого права відмовився. Ця норма стосується земель будь-якого призначення державної та комунальної форми власності.

Отже, якщо Ви ще не пропустили строк, і Ваш договір оренди земельної ділянки закінчується в найближчі місяці, то або поновіть договір в порядку, передбаченому Вашим договором, або скористайтеся переважним правом на укладення договору на новий строк.

logo

ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ

КОНТАКТИ

  • м. Добропілля, вул. Першотравнева, 83
  • Поштовий індекс: 85004
  • E-mail: mrd@mrd.gov.ua
  • Тел. (06277) 2-78-60
  • Факс (06277) 2-78-71
  • Пн-Чт. 08.00-17.00, Пт. 08.00-16.00
  • Перерва: 12.00-13.00

СОЦМЕРЕЖІ


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Добропільська міська військова адміністрація. Всі права захищені. Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Добропільській міській військовій адміністрації та охороняються законом України "Про авторське право і суміжні права". При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.