ПІЛЬГИ ДЛЯ ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

Діяльність держави щодо інвалідів полягає у створенні   правових,   економічних,   політичних,   соціальних, психологічних   та інших умов для забезпечення їхніх прав і можливостей нарівні з іншими громадянами для участі в суспільному житті.

Соціальний захист таких осіб реалізується через надання пенсії, державної допомоги, компенсаційних та інших виплат, пільг, соціальних послуг, здійснення реабілітаційних заходів, встановлення опіки (піклування) або забезпечення стороннього догляду. Пільги інвалідам надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус.

Право на отримання посвідчення мають особи, які постійно проживають на території України та одержують державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» і особи, які не мають права на пенсію та інваліди.

У відповідності до вимог Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 за №  875-XII особи з особливими потребами (особи з інвалідністю) можуть мати наступні пільги:

  • позачергове і пільгове встановлення квартирного телефону (інвалідам І, ІІ груп);
  • особи з інвалідністю, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу,   призначену замість пенсії, діти-інваліди мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування;
  • безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками (за наявності медичних показань);
  • оплата послуг за телефонні розмови з квартирних телефонів за почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості (інвалідам І та ІІ, сім'ям, у складі яких є два або більше інвалідів; за згодою інваліда);
  • безоплатне користування радіотрансляційною точкою (інвалідам І та ІІ груп по зору);
  • безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі) інвалідам І, ІІ груп, дітям-інвалідам, особам, що супроводжують інвалідів;
  • 50% знижка від вартості проїзду повітряним, залізничним, річковим та автомобільним транспортом в період з 1 жовтня по 15 травня на внутрішніх маршрутах інвалідам , дітям-інвалідам, особам, що супроводжують інвалідів;
  • позачергове обслуговування інвалідів І та ІІ груп в касах міського та міжміського транспорту та на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню;
  • 50 % знижка на оплату вартості придбання лікарських засобів за рецептами інвалідам І та ІІ груп.

У разі, якщо особа з інвалідністю є внутрішньо переміщеною особою право на отримання пільг та соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України. Особи з інвалідністю, дитина-інвалід та інші особи, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання.

Внутрішньо переміщені особи мають право на отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату комунальних послуг. Допомога виплачується щомісяця протягом 6 місяців з моменту звернення. Після чого вона може бути продовжена.

     Розмір грошової допомоги для осіб з інвалідністю –

1 група та діти з інвалідністю -130% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

2 група та діти з інвалідністю -115% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

3 група та діти з інвалідністю -100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність станом на 01.12.2017 становить 1373 грн.

З питань отримання державної допомоги, компенсаційних та інших виплат, пільг, соціальних послуг, здійснення реабілітаційних заходів, забезпечення стороннього догляду, запрошуємо до управління соціального захисту населення за адресою: м. Добропілля, пр-т. Шевченка, 15, тел.(06277)2-80-59.

 

logo

ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ

КОНТАКТИ

  • м. Добропілля, вул. Першотравнева, 83
  • Поштовий індекс: 85004
  • E-mail: mrd@mrd.gov.ua
  • Тел. (06277) 2-78-60
  • Факс (06277) 2-78-71
  • Пн-Чт. 08.00-17.00, Пт. 08.00-16.00
  • Перерва: 12.00-13.00

СОЦМЕРЕЖІ


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Добропільська міська військова адміністрація. Всі права захищені. Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Добропільській міській військовій адміністрації та охороняються законом України "Про авторське право і суміжні права". При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.