Тиждень грудного вигодовування

Грудне вигодування - це ключовий момент, який змушує подбати про важливість найкращого початку життя, про необхідність поважати один одного та піклуватися про світ, в якому ми живемо.

З 01.08.2017 по 07.08.2017 проводиться Всеукраїнський тиждень грудного вигодовування.

      Слід зазначити, що грудне вигодовування є умовою здорового розвитку дітей раннього віку. Незважаючи на це, в Україні лише 6 % жінок годують дітей виключно грудним молоком до шести місяців. Як не дивно, саме ті діти, які ростуть у родинах з високими статками і могли б одержати найкраще, часто мають найменші шанси харчуватися грудним молоком. Багато матерів під тиском комерційної реклами або дотримуючись непрофесійних рекомендацій вводять у раціон дитини до шести місяців воду, різні трав'яні чаї, соки або відразу розпочинають догодовувати дитину сумішами. Для грудних дітей, особливо тих, які проживають в умовах тривалого впливу малих доз радіації, материнське молоко є найкращим харчуванням.

       Разом з унікальними поживними властивостями грудне молоко має також адаптогенні, протиінфекційні, захисні, антитоксичні властивості.

       Кожна людина має право знати, що:

       - Грудне молоко є єдиною їжею, якої потребує дитина протягом перших шести місяців життя.

       - Немає ніякої необхідності давати іншу їжу, напої або воду.

       - Грудне молоко є унікальним, індивідуальним, незамінним і єдиним продуктом харчування новонародженої дитини.

         - Грудне молоко — це жива субстанція, створена тільки для однієї конкретної дитини, яка постійно змінюється залежно від її потреб.

       - Грудне молоко не можна замінити ніяким іншим продуктом.

         Діти, які перебувають на грудному вигодовуванні, менш вразливі до хвороб дихальних шляхів, інфекцій вуха, інфекцій сечовивідних шляхів, ранніх проявів діабетів, ранніх проявів алергій, астми і задухи, синдрому раптової дитячої смерті, хвороби Крона, деяких видів дитячих онкологічних захворювань, наприклад, лейкемії та лімфоми.

У дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні спостерігається краща реакція на вакцинацію, більш якісний когнітивний і ментальний розвиток, менше випадків карієсу й аномалій зубної оклюзії, краща гострота зору.

       Жінки, які годують дітей грудьми, менш вразливі до анемії, раку грудей, раку яєчників, розрідження кісткової тканини в старшому віці (остеопорозу), вагітності протягом виключно грудного вигодовування. Дитина віком до шести місяців повинна отримувати тільки грудне молоко, немає фізіологічної потреби у введенні в її раціон додаткової рідини у вигляді води, чаїв (чорного, зеленого або трав'яного), соків, відварів тощо.

     Дитину необхідно годувати, як тільки вона виявляє ознаки голоду, удень і вночі, не обмежуючи час смоктання. Це називається годуванням на вимогу.

      Діти на грудному вигодовуванні рідше хворіють на інфекційні та алергійні хвороби, мають менший ризик розвитку отиту, діареї, синдрому раптової смерті, а у старшому віці — бронхіальної астми, ожиріння, мають кращі показники розумового розвитку.

        Ніяка молочна суміш не може замінити материнське молоко, щоб не було написано на її упаковці.

        Тому медичними працівниками постійно ведеться робота з даного питання з майбутніми та молодими мамами. У кожній амбулаторії комунального закладу «Добропільський центр первинної медико-санітарної допомоги» створена кімната грудної дитини, де лікар та медична сестра мають можливість   проконсультувати матір з дитиною стосовно грудного вигодовування.

       В амбулаторії № 2 м. Добропілля створений блок здорової дитини, де є все необхідне для належного огляду, де за допомогою телевізора та ноутбука проводяться семінари для батьків. Очолює роботу з підтримки грудного вигодовування заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства центру Джура В.В.

       Минулого року сімейні лікарі, педіатри, акушери-гінекологи, неонатологи, медичні сестри закладів міста на чолі з головним лікарем КЗ « Добропільский ЦПМСД» Сулім С.М, заступником головного лікаря з охорони материнства та дитинства Джурою В.В, позаштатним міським педіатром Москот Н.М. приймали участь у семінарах з грудного вигодовування, які проводили ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Центру психологічної реабілітації НУКМА (Національний університет «Києво-Могилянська Академія») та отримали відповідні сертифікати. Здобуті знання допомагають підняти на новий рівень методичну та медичну допомогу матусям з немовлятами.

  Будьте здорові !!!

logo

ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ

КОНТАКТИ

  • м. Добропілля, вул. Першотравнева, 83
  • Поштовий індекс: 85004
  • E-mail: mrd@mrd.gov.ua
  • Тел. (06277) 2-78-60
  • Факс (06277) 2-78-71
  • Пн-Чт. 08.00-17.00, Пт. 08.00-16.00
  • Перерва: 12.00-13.00

СОЦМЕРЕЖІ


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Добропільська міська військова адміністрація. Всі права захищені. Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Добропільській міській військовій адміністрації та охороняються законом України "Про авторське право і суміжні права". При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.