Довідник архівного відділу

Історична довідка 

У січні 1963 року створено Добропільський міський архів. З 1976 по 1998 роки в архіві функціонувала госпрозрахункова група.

Рішенням сесії міської ради від 02.07.2003 № 4/7-22 державному міському архіву надано статус архівного відділу міської ради.

Згідно рішення міської ради від 17.12.2008 № 5/40-4 функції трудового архіву передано архівному відділу, трудовий архів як самостійний відділ було ліквідовано. З 2009 року архівний відділ поєднує виконання функцій з документами НАФ та документами з особового складу ліквідованих підприємств зі штатною чисельністю 2 одиниці.

В період історичних подій тимчасової окупації окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької області 2014 року архівний відділ працював в звичайному режимі. На території Добропільської міської ради змін, пов’язаних з окупацією частини Донецької області в період 2014 року, не відбулось.

Після змін адміністративно-територіального поділу та утворенням  об'єднаних територіальних громад в результаті проведення адміністративно-територіальної реформи змінилась зона комплектування архівного відділу Добропільської міської ради. Повноваження, підпорядкування та структура архівного відділу не змінились.

 Відповідно до розпорядження голови Покровської районної ради Донецької області від 28.01.2021 № 6 «Про передачу на зберігання частини фондів архівного відділу Добропільської районної ради»  документи з кадрових питань (особового складу) ліквідованих підприємств трудового архіву Добропільської районної ради в 2021 році у кількості 2863 од.зб. передаються на зберігання до архівного відділу Добропільської міської ради об'єднаної територіальної громади.

Для покращення матеріально-технічної бази та організації роботи у 2021 році архівний відділ переміщено у нові пристосовані приміщення на другому поверсі будівлі Добропільської міської ради, що дозволило розташування в одному місці робочих кабінетів, архівосховищ і читального залу. Загальна площа архівного відділу складає 134,6 кв.м (в т.ч. площа архівосховищ          90,4 кв.м., робочих кабінетів – 26,8 кв.м., читального залу – 10,7 кв.м., робочих приміщень – 6,7 кв.м.)

 

Керівники  архіву

1954 – 1955                                       Борисова Катерина Микитівна

1963 – 1964                                       Сергієнко Марія Олександрівна

1964 – 1970                                       Оніщенко Клавдія Федорівна

1970 – 1974                                       Чумаченко Раїса Гаврилівна

1974 – 1983                                       Ковальова Ганна Терентіївна

1983 – 1985                                       Чередник Лариса Петрівна

1985 – 1987                                       Гончарова Валентина Дмитрівна

1987 – 1993                                       Ємченко Зоя Федорівна

1993 – 2020                                       Шморгун Надія Володимирівна

2020 -                                                 Степанець Оксана Михайлівна

Структура архівного відділу

безструктурний

Обсяг фондів

19 фондів,  8574 од.зб. управлінська документація за 1946 – 2020 роки

164 фонди, 8675 од.зб. документи з особового складу за 1943 – 2020 роки

Анотація складу фондів

Архів зберігає управлінську документацію органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій міста.

Управлінська документація представлена фондами Добропільської, Білозерської, Білицької міських, Новодонецької селищної рад та їх виконавчих комітетів; структурними підрозділами Добропільської міської ради (відділу освіти,  культури і туризму, містобудування і архітектури, фінансового управління); територіальних органів державної виконавчої влади (статистики, казначейства, фонду Держмайна); Добропільського міськрайонного суду; закладів соціального захисту населення та охорони здоров’я (Білицького будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів, Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, Добропільської лікарні інтенсивного лікування); громадських та інших колегіальних органів (Добропільської спілки молоді, Ради Добропільської міської організації ветеранів, Окружної виборчої комісії № 49 з виборів Президента України 25 травня 2014 року), редакції газети «Новий шлях».

Документи органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів складають більшість документів, які знаходяться на зберіганні в архівному відділі.

Фонди міських і селищної рад, їх виконавчих комітетів містять  перспективні плани роботи рад, постійних депутатських комісій, виконавчих комітетів рад; програми соціально-економічного розвитку і місцеві бюджети та їх виконання; структури та штати апарату рад та її виконавчих комітетів; рішення щодо оренди майна комунальної власності, користування земельними ділянками, надання дозволів на розробку технічної документації із землеустрою, затвердження тарифів на види послуг, постановку на квартирний облік, найм службових і житлових приміщень, опіки над неповнолітніми; звіти та підсумки роботи виконавчих органів і комунальних підприємств рад, розгляд звернень громадян.

У фонді відділу освіти Добропільської міської ради зберігаються документи про рівень освіти та зміни в мережі навчально-виховних закладах, розвиток навчально-виховного процесу, методичні розробки вчителів різних профілів.

Інформацію про культурну діяльність містить фонд відділу культури і туризму Добропільської міської ради, який складається з протоколів засідань ради відділу, річних статистичних звітів про роботу бібліотек міста, фінансових звітів, документів щодо проведення свят і масових заходів.

У фонді відділу архітектури і містобудування Добропільської міської ради відклались протоколи засідань містобудівної ради, акти вводу в експлуатацію об’єктів, річні статистичні звіти про будівництво індивідуальних житлових будинків.

Фонд фінансового управління Добропільської міської ради містить зведені річні бюджети та зведені річні звіти про виконання бюджету міста Добропілля, плани по мережі, штатах і контингентах бюджетних установ міста.

У фонді міського відділу статистики зберігаються статистичні звіти з усіх напрямків діяльності міста: про стан промисловості, закладів освіти, охорони здоров’я, культури, торгівлі, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства, реалізації платних послуг населенню, правопорушень; з обліку худоби та птиці; подворові списки і перепис плодово-ягідних дерев та кущів по місту (1984); організаційний план проведення Всесоюзного перепису населення (1989).

Документи Представництва фонду держмайна України в м.Добропіллі характеризують процес та об’єкти приватизації.

Стан розвитку охорони здоров’я у місті, роботу медичної ради, мережу лікувально-профілактичних закладів характеризують документи Добропільської лікарні інтенсивного лікування.

У фондах Білицького будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Добропільської міської ради відкладаються кошториси по загальному і спеціальному фондах, річні статистичні звіти, річні баланси та накази директора з основної діяльності та штатні розписи.

Фонди Добропільської спілки молоді, ради Добропільської міської організації ветеранів, Окружної виборчої комісії № 49 з виборів Президента України 25 травня 2014 року містять протоколи засідань колегіальних органів за напрямками діяльності.

В документах фонду управління державного казначейства в м.Добропіллі зберігаються зведені річні звіти по виконанню бюджетів різних рівнів: Державного бюджету, обласного бюджету, місцевих бюджетів міста Добропілля та Добропільського району.

В документах фонду Добропільського міськрайонного суду відклались протоколи зборів суддів, плани роботи та річні звіти про роботу суду, накази з основної діяльності, структура та штатний розпис.

Про діяльність місцевої влади і громадськості, розвиток соціально-економічного, політичного, культурного життя міста висвітлюють документи фонду редакції газети «Новий шлях», який містить річні підшивки газет           за 1946 – 2015 роки.

Фонди ліквідованих підприємств і організацій комплектуються наказами з особового складу та результатів атестації робочих місць, особовими картками і особовими рахунками, відомостями по нарахуванню заробітної плати, копіями установчих та ліквідаційних документів.

Бази даних

Аркушів фондів (облікова) – 19 записів

Довідковий апарат

Описи

документи НАФ (управлінська документація) – 19

документи з особового складу – 164

Каталоги

систематичний – 1744

Картотеки

Облікові

діючих фондів (управлінська документація) – 19 карток

фондів ліквідованих організацій, установ і підприємств – 164 картки

Наглядові

організацій, установ і підприємств - джерел формування НАФ - 22 картки

Науково-довідкова бібліотека

42 книги та брошури

2 річних комплектів журналів

16 номерів журналів

Методичні розробки

Інструкція з обліку документів в архівному відділі Добропільської міської ради. – Добропілля, 2018. – 64 арк.

Бібліографія

Спеціальні довідкові видання

Архівний відділ Добропільської міської ради: [Буклет]. – Добропілля. 2009. – 2 с.

Історія архіву

Шморгун Н.В. Архівний відділ Добропільської міської ради // Архівні установи Донецької області. – Донецьк, 2012. – с.92-94

Шморгун Н.В. Архівний відділ Добропільської міської ради. Архівні установи Донецької області у період проведення АТО (2014-2015). – Добропілля, 2015. – 3 с.

Шморгун Н.В. Архівний відділ Добропільської міської ради. До 95-річчя архівної системи Донецькій області. – Добропілля, 2017. – 2 с.

Степанець О.М. Архівний відділ Добропільської міської ради. Архіви в умовах адміністративно-територіальної реформи. – Добропілля, 2021. – 3 с.

logo

ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ

КОНТАКТИ

  • м. Добропілля, вул. Першотравнева, 83
  • Поштовий індекс: 85004
  • E-mail: mrd@mrd.gov.ua
  • Тел. (06277) 2-78-60
  • Факс (06277) 2-78-71
  • Пн-Чт. 08.00-17.00, Пт. 08.00-16.00
  • Перерва: 12.00-13.00

СОЦМЕРЕЖІ


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Добропільська міська військова адміністрація. Всі права захищені. Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Добропільській міській військовій адміністрації та охороняються законом України "Про авторське право і суміжні права". При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.