ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО СОРТУВАННЯ СМІТТЯ

Однією з головних проблем поводження з відходами в населеному пункті є правильний поділ побутових відходів (ТПВ), що дозволяє переробити їх більш якісно, з меншими витратами енергії, часу і людського ресурсу і, що важливо, отримати на виході більш якісні продукти вторинного використання. На нашу думку, правильним рішенням даної задачі є роздільний збір побутових відходів кожним мешканцем громади.

Від 10 до 50% жителів громади  готові, в тій чи іншій формі, розділяти сміття в домашніх умовах. Це наводить на думку про необхідність проводити просвітницьку роботу і створювати умови, забезпечуючи місця тимчасового зберігання роздільно зібраних побутових відходів на прибудинкових територіях. За такої готовності до самоорганізації, варто розповісти докладніше про те, що і як потрібно сортувати для більш раціонального використання кожної окремої фракції вмісту сміттєвого відра.

Класифікація відходів

Виходячи з нашого досвіду, в сміттєвому відрі середньостатистичного міського жителя  відходи представлені в пропорції

Сміття, яке необхідно збирати окремо:

Вторинну сировину

Відходи, що не переробляють в Україні

Папір та картон

Скло віконне та дверне (підлягає складуванню в спеціальних контейнерах або місцях, відведених на прибудинкових територіях для великогабаритних відходів)

Скло (скляні пляшки)

Пластикові пляшки білого кольору з-під молочних продуктівПластикові пляшки незвичайного кольору (яскраво-жовтий, чорний, червоний і т.д.)Пластикові баночки білого кольору з-під сметани, йогурту, сиру

Пластикові пляшки (вся пластикова тара з-під напоїв, побутової хімії, що має маркування: «PET», «HDPE», «PP», «PS», «PE»), а також прозорі контейнери, які використовуються для упаковки харчових продуктів

Фарфор і фаянс, скляний посуд

Тетра Пак

Дитячі іграшки

Метал (жерстяні банки з-під консервів у тому числі)

Органічні відходи

Дерево і відходи деревини (підлягають складуванню в спеціальних контейнерах або місцях, відведених на прибудинкових територіях для великогабаритних відходів)

Електронні пристрої (комп’ютери, телефони, принтери, сканери, факси, монітори) без акумуляторів і батарейок

Беручи до уваги перераховані вище дані, ми можемо сказати, що більша частина вмісту сміттєвого відра може бути продуктами для вторинної переробки. Іншими словами, може бути перероблена і повторно використана.

Залишок (так званий «хвіст») – це ті складові, які не підлягають подальшій переробці в силу відсутності технологій або високої вартості таких у наших реаліях, і підлягають захороненню на сміттєвих полігонах або утилізації на сміттєспалювальних заводах.

Як правильно поводитися з відсортованим сміттям, яке підлягає вторинній переробці:

1. Скляні та ПЕТ пляшки необхідно звільнити від вмісту і бажано промити гарячою водою, особливо якщо вони були наповнені маслянистою рідиною або рідиною, яка містить барвники. Після промивання пляшки варто просушити, зняти з них етикетки, а кришки краще повернути на пляшки. Також ПЕТ пляшку необхідно розрізати для того, щоб зменшити її обсяг. Ємності з-під побутової хімії необхідно відокремити від насадок-пульверизаторів.

2. Картон необхідно очистити від скотчу, розрізати коробки та скласти в стопку.

3.  Особливість паперу полягає в тому, що вона є відмінною сировиною для переробки, але тільки в тому випадку, якщо її не використовували в якості упаковки для рибних виробів та інших продуктів з яскраво вираженим запахом. Позбавити папір від сторонніх запахів неможливо ніякими хімічними засобами.

4 Електронні пристрої – перед тим, як позбутися старої техніки, переконайтеся, що ви витягли елементи живлення. Електронні пристрої викидають у контейнери для великогабаритних відходів або залишають у місцях, відведених для цього ЖЕКами, а витягнуті елементи живлення кладуть у спеціальні контейнери.

logo

DOBROPOLSKAYA CITY COUNCIL

OFFICIAL WEBSITE

CONTACTS

  • Dobropole,Pershotravneva St., 83
  • ZIP CODE: 85004
  • E-mail: dgikdobropol@ukrpost.ua
  • Phone. (06277)2-78-60
  • Fax (06277)2-78-71
  • Mn-Tu. 08.00-17.00, Fr. 08.00-16.00
  • Break: 12.00-13.00

SOCIAL NETWORKS


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Dobropolskaya City Council. All rights reserved. All rights to articles, illustrations and other materials are Dobropolskaya City Council and protected by the law of Ukraine "On Copyright and Related Rights". With reference to the site.