Профілактика ГРВІ та грипу серед дітей у навчальних і виховних закладах

ГРВІ разом з грипом становлять близько 70% від усіх захворювань у неповнолітніх. Особливо схильні до цих захворювань діти, які відвідують дитячі дошкільні установи і школи. В осінньо-зимово-весняний період на простудні захворювання хворіють приблизно 80% дітей.

На жаль, якогось універсального засобу захисту від усіх вірусних інфекцій не існує, адже викликати ГРВІ здатні понад 300 видів  вірусів. Але зменшити ризик виникнення захворювання можна.

Насамперед цьому сприяють профілактика зараження і зміцнення організму дитини. Таким чином можна підвищити опірність організму дитини до інфекції.

На сьогодні існують два види профілактики: експозиційна, тобто запобігання контактів дитини з джерелами вірусів, і диспозиційна – включає методи підвищення опірності дитячого організму.

Експозиційна профілактика

Як відомо, основним джерелом зараження є людина. Тому чим більша кількість людей контактує з дитиною, тим більша ймовірність інфікування. Такий небезпечний для дитини контакт може відбутися  у дитячому садку або школі, у місцях великого скупчення людей.     

У період сезонного підвищення захворюваності або в період епідемії грипу бажано скоротити до мінімуму контакти дитини зі сторонніми людьми.

Також варто створити перешкоди на шляхах передачі вірусної інфекції, тобто вплив на сам механізм зараження. Основним шляхом поширення респіраторних вірусних інфекцій є повітряно-крапельний. Багато батьків не раз чули про захисну роль марлевих або сучасних одноразових масок. Однак слід розуміти, що з огляду на розміри вірусу маска не може «не пропускати» вірус.

Відмовлятися від використання масок не слід, але надягати її потрібно не здоровим, а хворим! Вона затримає віруси в крапельках слизу при кашлі та чханні хворого і зменшить потрапляння вірусу на навколишні предмети і людей. Маску потрібно змінювати кожні 4 години. В іншому випадку вона стане резервуаром скупчення вірусів. Марлеві маски можна використовувати повторно після прання і прасування гарячою праскою.

Відомо, що віруси протягом багатьох годин і навіть діб зберігають свою інфікуючу здатність в умовах теплого, сухого, нерухомого повітря. Тільки при регулярному провітрюванні і зволоженні повітря в приміщенні ризик інфікування значно знижується. Тому слід проводити провітрювання дитячої кімнати по 15 хвилин до 5 разів на добу і робити наскрізне провітрювання один раз в день.

Не менш ефективним способом профілактики вірусних інфекцій є застосування сольових розчинів у вигляді промивання носа. Вони зменшують концентрацію вірусів в носоглотці і носових ходах. Для цього необхідно регулярно закапувати їх в ніс і полоскати сольовим розчином горло. Особливо важливо це проводити при реальній загрозі зараження.

Диспозиційна профілактика

Її ще називають неспецифічною профілактикою. До неї належать: повноцінне харчування; дотримання режиму дня; загартовування; заняття фізкультурою і спортом; вітамінотерапія.

Щодо повноцінного харчування, то воно повинне за своїм складом відповідати віку дитини, містити необхідні мікроелементи і вітаміни. У раціон харчування дітей слід включати обов’язково кисломолочні продукти, які сприяють нормалізації мікрофлори кишківника, адже дисбактеріоз є чинником, що порушує нормальну роботу імунної системи.

Підвищити стійкість дитячого організму до інфекції можна за допомогою загартовування. Однак ефективним цей спосіб буде за умови дотримання низки правил: проводити регулярно в будь-який час року; час загартовування слід поступово збільшувати; проводити з урахуванням індивідуальних і вікових особливостей дитини; тривалість процедури не повинна бути більше за 20 хвилин; процедури повинні викликати у дітей позитивні емоції.

Для профілактики вірусних інфекцій потрібні вітаміни. У зимово-весняний період нестача вітамінів в продуктах харчування заповнюється прийомом вітамінних комплексів.

При попаданні вірусу в організм тільки стан імунної системи визначає, чи зможе малюк не захворіти. Підвищити стійкість організму до потрапляння в нього вірусів можна і потрібно. Цього можна домогтися шляхом активації місцевого імунітету та вакцинації.

Найбільш ефективним і важливим є нормальний місцевий імунітет, тобто самозахист слизових оболонок дихальних шляхів за допомогою спеціальних речовин (імуноглобулінів, лізоциму тощо). Це можливо,  якщо слизові оболонки не пересихають і збережений нормальний склад слини, виділень з носа та харкотиння. Щоб місцевий імунітет «працював», необхідно: забезпечити підтримання оптимальної температури і вологості в приміщенні; одягати дитину на прогулянку відповідно до погодних умов, не допускаючи перегрівання; забезпечити наявність напоїв дитині після активних ігор або занять спортом, щоб не було пересихання в роті; при відсутності зволожувачів повітря слід зволожувати слизові оболонки зіву і носа сольовими розчинами.

Неоднозначним на сьогодні є ставлення громадян до вакцинації. На жаль, щеплень від ГРВІ в цілому немає, оскільки вакцина може захистити від одного будь-якого збудника, а при ГРВІ їх сотні. Проте існує і багато років успішно застосовується вакцинація проти грипу.

За програмою боротьби з грипом ВООЗ існує 4 міжнародні центри і 120 спеціальних вірусологічних лабораторій у всьому світі, які вивчають циркуляцію вірусу і на цій підставі прогнозують, який саме вірус грипу буде циркулювати в найближчому році.

Якщо врахувати, що протигрипозні вакцини при своїй високій ефективності добре переносяться, то вже з жовтня слід серйозно подбати про вакцинацію дитини проти грипу. Особливо важливо вакцинувати дітей, що мають будь-яке хронічне захворювання (органів дихання, серцево-судинної системи, сечовидільної системи, цукровий діабет тощо).

Добропільське районне управління Держпродспоживслужби

logo

ДОБРОПІЛЬСЬКА МІСЬКА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ОФІЦІЙНИЙ ВЕБСАЙТ

КОНТАКТИ

  • м. Добропілля, вул. Першотравнева, 83
  • Поштовий індекс: 85004
  • E-mail: mrd@mrd.gov.ua
  • Тел. (06277) 2-78-60
  • Факс (06277) 2-78-71
  • Пн-Чт. 08.00-17.00, Пт. 08.00-16.00
  • Перерва: 12.00-13.00

СОЦМЕРЕЖІ


  Facebook

  Youtube

 

logo main 100

2016 © Добропільська міська військова адміністрація. Всі права захищені. Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать Добропільській міській військовій адміністрації та охороняються законом України "Про авторське право і суміжні права". При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.